BR2 Architecture | Camrose Aquatic Centre
17000
page-template-default,page,page-id-17000,page-child,parent-pageid-16078,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Camrose Aquatic Centre

CAMROSE AQUATIC CENTRE REVITALIZATION

The existing Camrose Aquatics Centre was constructed in 1979 and has been continually maintained in good operation. The City of Camrose retained BR2 Architecture to develop a concept design for the modernization and expansion of the existing Aquatics facility.

The modernization and addition is driven by the limits to program that the existing facility offers the public. The current pool tank is divided by shape and floor level between lap and leisure function but is a common water body with a single water temperature. The lap tank area is five lanes and cannot support sanctioned competition. The wading pool area is small and lacks the ‘fun’ factor of current facility design. A single water slide is in the former dive tank area. On deck space is limited and the head room along the perimeter of the pool is approximately 3 meters rising to approximately 10 meters at the peak. Very little natural light enters the pool and the wood roof deck and wood perimeter wall bulkhead absorbs the pool area lighting.

The concept design includes a new eight lane 25 m competition pool with provision of a single 1 m diving board, a new water slide with deck level flume (inclusion of water slide in final design is provisional), a new in deck hot tub and  reconstruction of the existing pool tank into a leisure pool, training pool and lazy river. The new addition will include on deck spectator bleacher seating for 176 persons, two multipurpose rooms and a new multilevel mechanical room which will serve both the new and existing HVAC and pool mechanical. Renovations to the existing building include renovation of the main lobby, reception and pool dry viewing areas, refurbishment of the male and female change rooms, staff offices and change rooms and a new expanded family change room.